Feelgood

"...en snäll och inte helt perfekt hjältinna, vänskaps- och familjerelationer, en stor portion underfundig humor och den där flirten som man hela tiden hoppas att det ska bli något med"

knorr_te-65.png
damernas_detektivbyra.jpg
Lottabok2.jpg

Feelgoodgenren är bred och spretig, och det är inte helt lätt att definiera den. Kanske behöver vi inte heller sätta upp en generell definition? Som framgår av själva namnet, syftar feelgoodlitteraturen till att få läsaren att må bra. Vad som får oss att må bra är förstås subjektivt, och därför tänker jag att det måste få finnas olika definitioner av begreppet. För en del innebär feelgood magiska miljöer, för andra en pirrande kärlekshistoria eller starka vänskapsband. Vissa vill läsa om mat, bak och dryck, andra om någon trevlig typ som ärver en gammal släktgård eller flyttar ut till kusten för att starta ett nytt liv och en bokhandel. 

 

Själv har jag växt upp med bland annat Lotta-böckerna av Merri Vik, och redan som barn tror jag att jag fastnade för genren i och med Lotta. De böckerna har alla de ingredienser som jag fortfarande älskar i en feelgood: en snäll och inte helt perfekt hjältinna, vänskaps- och familjerelationer, en stor portion underfundig humor och den där flirten som man hela tiden hoppas att det ska bli något med. Senare fastnade jag för böckerna om Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith, och började i och med det att dricka rooibos-te. Jag levde mig in så mycket i Mma Ramotswe när hon, vilka problem livet än skickade i hennes väg, tog sig tid att sitta på verandan med en kopp te. Är det inte väldigt fint med litteratur som inspirerar till att dricka rooibos-te, om man jämför med hur exempelvis Goethes Den unge Werthers lidanden påverkade vissa läsare? (Jag ska inte spoila här, men googla gärna Werther-effekten). 

 

Så, vad är feelgood? Det är böcker som kan få dig att skratta, gråta, hoppas, längta, inspireras och kanske börja dricka te eller baka bröd (tips: Jenny Colgans böcker om Det lilla bageriet!). Det finns otroligt många författare inom genren som jag gillar, men några tips är Kristan Higgins, Mhairi McFarlane och Sophie Kinsella. Deras böcker doftar ofta lite Lotta.