Finputsat eller råaste rått

Att ställa om från redigeringsmode till nyskriv-mode är inte alldeles enkelt, har det visat sig. Jag vet inte hur länge jag har suttit med kapitel ett – inledningen av kapitel ett, om vi ska vara noga – och jag drar slutsatsen att det är redigeringssynen som sitter i. Den där petiga, kräsna.

Saken är den att jag har skrivit en extremt kortfattad version av hela kapitlet. Längre än de summeringar jag har i synopsis, med tänkta repliker och lite sådant inbakat, men ändå så rått så att det knappt ens kan räknas till råmanustext. Replikerna är inte ens utskrivna, utan jag har bara sammanfattat allt (och sedan säger han att… och hon åker hem, för att lite senare ringa och…).

Frågan är nu om jag ska fortsätta pilla med en mer ordentlig version av kapitlet, eller om jag ska försöka mig på att skriva ner några kapitel till i samma form. Synopsis har jag ju redan, så kanske skulle det fungera att bygga ut manuset på det viset, lite i taget?

Synopsis –> längre sammanfattningar av kapitel –> genomläsning för att kolla storyn –> mer på-riktigt-skriv där en replik ser ut som den ska och miljö och gestaltning inte hastas förbi.

Det tål att tänka på… hur gör ni, är ni noggranna från början eller skulle ni greja att skriva ett extremt rått första utkast? Orkar man ta tag i det och göra något läsbart av det sedan?

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skrivandet är i grund och botten min hobby. Det är något jag ägnar mig åt eftersom jag gillar det så mycket. Har svårt att låta bli, helt enkelt. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte lagt en st

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan. Vi pr