I vilken ände ska man börja?

“Om allt från spretig synopsis till rigorös redigering”, som jag (så pretentiöst) beskriver bloggen. Nu är jag snart framme vid den där rigorösa redigeringen, och jag vet inte riktigt vad jag ska börja med när jag väl har skrivit slutscenen.

Jag har några större ändringar som jag redan nu vet att jag vill få in. Ett helt kapitel ska skrivas om, en vinkling ska förtydligas och fördjupas, en bror ska eventuellt bort (tillsammans med sin flickvän och hennes son), problem som uppstår med anledning av den försvunne brodern ska åtgärdas, osv.

Spontant känner jag att det vore bättre att fixa till de här sakerna först, innan jag skriver ut allt och kör en genomläsning. Å andra sidan kommer jag behöva läsa en hel del för att lyckas med alla ändringar. Hmm, känner redan nu att det finns en risk att jag kommer att läsa sönder manuset och bli hemmablind innan jag ens har kommit i närheten av finliret…

Några tips? Ändra först och läsa sedan eller tvärtom?

0 visningar