Kärlek i landet lagom

jagalskardig

Igår bloggade Annika om kritiken som ingår i konceptet publicerad text. Det tycks ju väldigt mycket om böcker, vilket i grunden förstås är kul. Det vittnar ju ändå om att människor läser och reagerar på det de läser.

Men med det sagt så kan läsaromdömen och recensioner ställa till det när man skriver. Jag kan bli lite stött av att någon sågar/missförstår/bara inte gillar en bok som jag själv har fallit pladask för. Tänk då hur den som faktiskt har skrivit texten ska känna… hu.

Idag satt jag och googlade några böcker och läste recensioner, och återigen slogs jag av de förväntningar som finns på relationsromaner och angränsande genrer. Böcker vilkas teman är kärlek. Många läsare verkar uppskatta den typen av historier, men inte utan de obligatoriska tilläggen – jag har varit inne på dem förut:

  1. Jag ligger hemma med influensa och orkade inte med nåt tungt, så det här var perfekt.

  2. Jag behövde nåt att klämma in mellan de andra böckerna för att lätta upp.

  3. Perfekt när du inte orkar engagera dig så mycket, det här ställer inga krav på intellektet.

  4. Lite väl lättläst och förutsägbart, men ändå underhållande.

En annan sak som det tycks mycket om, är huruvida böckerna uppfyller det feministiska kravet eller inte. Det är som att man dumförklarar kvinnosläktet genom att skriva en bok om en kvinna vars liv påverkas mycket av att hon blir kär. För hallå, vi är ju starka, moderna kvinnor! Vår lycka står inte och faller med någon man!

Och ändå vill vi beröras av en kärlekshistoria. Uppenbarligen. Det som förväntas är alltså en bok där den kvinnliga hjältinnan blir kär, men inte alltför kär, fast ändå så pass så att det blir någon konflikt i historien, man vill ju veta om de ska få varann, få leva lyckliga och allt det där! Men får de inte varandra så är det inte heller hela världen.

Hmm, ja, låter ju som en superbra bok. Själv tänker jag att kärlek är typ det viktigaste i våra liv och att det är av allra största betydelse vem vi väljer att leva med, så jag förstår inte riktigt vad som är problemet. Kan man inte vara stark och kär på samma gång?

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skrivandet är i grund och botten min hobby. Det är något jag ägnar mig åt eftersom jag gillar det så mycket. Har svårt att låta bli, helt enkelt. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte lagt en st

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan. Vi pr