Keep your darlings

Den redigering jag pysslar med nu kan jämföras med att rensa ut böcker från bokhyllan. Istället för att betrakta alla bokryggar på hyllorna och fundera över om några kanske ska byta plats, om några ska bort och om jag kanske rentav ska köpa någon ny och ställa dit, har jag rivit ut rubbet. Därefter handlar det om att fundera över vilka böcker som är bäst och följaktligen får stanna.

Jag har inte slängt hela manuset, men som jag har nämnt tidigare jobbar jag i ett nytt dokument och klipper in delar från det redan skrivna där jag tycker att det platsar i den nya versionen. En del nytt har det blivit också. Nu börjar det kännas lite rörigt. Vad har jag använt? Borde den här scenen komma innan? Oj, och det här, ska inte det vara med..?

Bredvid datorn har jag anteckningsboken med kapitelöversikt, och den är till stor hjälp. Men det kommer att krävas mycket fokus för att få ihop det, tror jag. Samtidigt är det ett väldigt lustfyllt sätt att jobba på. Jag väljer liksom ut favoriterna först – de där scenerna som jag bara måste ha med (mina darlings!). Kvar blir eventuellt en del textsjok som inte lever upp till darlings-nivå.

Och som vi alla vet – fördelen med att frigöra plats på bokhyllorna, är att det blir plats för nya, spännande titlar! I det här fallet blir det en chans att skriva nya scener, vilket också är en väldigt rolig del av redigeringen. Att enbart klippa och klistra kan bli lite tradigt i längden. 🙂

IMG_6919
1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skrivandet är i grund och botten min hobby. Det är något jag ägnar mig åt eftersom jag gillar det så mycket. Har svårt att låta bli, helt enkelt. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte lagt en st

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan. Vi pr