Råmanus + redigering = strålande manus

Det är inte alltid lätt att skriva råmanus. Målet är att ösa ur sig storyn, skriva ner allt för att kunna titta på helheten, se om det hänger ihop och sedan börja stryka, lägga till och ändra tills det blir så bra som möjligt.

Men fram till dess är det oftast inte så bra som möjligt. En utmaning för mig i det här fasen är att låta det vara halvdant på sina ställen, eftersom jag inte kommer framåt om jag ska gå tillbaka och putsa hela tiden. Dessutom kanske inte alla bitar jag skriver nu ens kommer att finnas kvar när jag går in med rödpennan – och då är det förstås ingen god idé att lägga ner så mycket möda på finslipningen redan nu.

Det här var svårare för mig i början. Men ju mer jag har läst om andra skrivande människors skrivprocesser och förstått att redigeringen är en STOR bit av dessa – inte bara att göra en liten stavningskoll på slutet – desto mer okej känns det att fulskriva i det här skedet. Jag tänker mig att det är lite som tyngdlyftning. Inte för att jag någonsin har provat på det, men ni vet när det ser ut ungefär såhär:

tyngdlyftning

Ett färdigt råmanus. Fortfarande en hel del att jobba på, men en bra bit på vägen, eller hur? Och jag antar att man liksom får acceptera att det här är ett steg på vägen till det färdiga, genomarbetade, strålande manuset:

tyngdlyftning2
3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skrivandet är i grund och botten min hobby. Det är något jag ägnar mig åt eftersom jag gillar det så mycket. Har svårt att låta bli, helt enkelt. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte lagt en st

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan. Vi pr