Specifika detaljer

img_2841

En sak som jag jobbar på med skrivandet är att försöka vara specifik och få fram detaljer. Det är något som jag tycker kan förstärka texten på flera sätt – dels kan det bli mer trovärdigt och dels kan det förstärka känslan (bli roligare/finare/läskigare/sorgligare etc).

När jag säger att det ökar trovärdigheten menar jag att det är skillnad på att t ex säga att jag såg en rostig, smutsvit Nissan micra med spräckt framruta och en senapsgul wunderbaum dinglande från backspegeln, än att säga att jag såg en bil. Åtminstone är jag mer benägen att tro på någon som kan återge mer exakt och inte bara i svepande ordalag. Håller ni med? Nu menar jag inte att allt man beskriver nödvändigtvis måste vara långrandigt och med, som vi säger inom grammatiken, utbyggda nominalfraser… man kan självklart specificera mer kortfattat också. Kanske är det rentav så att de som är riktigt skickliga på att vara specifika och exakta inte alltid behöver bre ut sig så mycket? Nu tänker jag bara högt, vet inte alls om det ligger något i det.

Och så det här med att förstärka känslan. Tänk en kille som står inför sin klass för att redovisa.

  1. Handen darrade när han försökte läsa från pappret. Han såg ut över sina klasskamrater och möttes av elaka miner.

  2. Hans svettiga hand darrade när han försökte läsa från pappret. Det var skrynkligt efter att ha legat i bakfickan i flera dagar och fullt med överstrykningar, anteckningar och symboler. Han såg ut över sina klasskamrater och mötte Johans föraktfulla blick. Loser, mimade han.

I och för sig tycker jag synd om dem bägge, men ännu mer om tvåan. Detaljerna målar för mig upp en bild av en kille som har våndats över den här redovisningen länge. Det här var väl inte det bästa exemplet precis, men jag ville bara försöka illustrera vad jag menar.

Många detaljer kan i och för sig göra att texten tappar fart och blir för långsam, men jag tror att det i vilket fall som helst är bra att inte vara för svepande. Med den lilla reflektionen ska jag återgå till manuset en stund!

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skrivandet är i grund och botten min hobby. Det är något jag ägnar mig åt eftersom jag gillar det så mycket. Har svårt att låta bli, helt enkelt. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte lagt en st

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan. Vi pr