Utlovat pedagogiskt inlägg (och ett HURRA!)

Det var det här med färgflätan. Nu känns det lite som att den har blivit hypad, eftersom det hela är en extremt simpel metod som egentligen inte kräver ett eget, pedagogiskt inlägg. Men men – jag har haft stor nytta av den, och flera med mig, så kanske kan en enkel sak ändå vara värd att berätta om. Inledningsvis kan jag nämna att flätan lämpar sig bäst för den som är av den planerande, synopsis-skrivande sorten (hej hej!), och är bra att ta till just i det skedet – eller senare för den delen, om man märker att manuset behöver struktureras upp. Så… here goes: Hur du gör din egen färgfläta.

  1. Urskilj vilka trådar du har att jobba med i ditt manus. Till exempel de på märkliga platser funna liken å ena sidan, och kriminalkommissariens flört med labbassistenten å andra sidan.

  2. Börja med en tråd och punkta upp viktiga scener. “Lik 1 hittas på en helikoterplatta, polisen börjar fråga runt.” “Lik två hittas i hissen på polisstationen, mystiken tätnar.”

  3. Gör likadant med nästa tråd, och eventuella fler trådar (kan bli svårt med för många, jag håller mig till de stora trådarna).

  4. Se över varje tråd, och hur du vill ordna de olika scenerna – ska något byta plats?

  5. Ge varje tråd en egen färg.

  6. Börja fläta! Väv samman de båda (eller flera) trådarna genom att varva scener från dem. Det här kan vara riktigt roligt. Inte sällan ger det nya tankar om övergångar och hur saker kan hänga ihop.

2017-09-07

Och så till mitt HURRA! Idag landade ett betydligt mer glädjande mail i inkorgen. En förläggare som ville meddela att intresse har väckts och att de gärna vill läsa ordentligt och återkomma, hoppas att jag har tålamod att vänta?

OM jag har! Just idag känns det som att de får ta hur många månader de vill på sig, för jag svävar på moln och nyper mig i armen. Jag är förstås medveten om att det inte på något sätt behöver innebära att de kommer att ge ut det, och att jag inte ska hoppas för mycket, osv, osv. Men som sagt. Just nu (och för en tid framöver, tror jag) är det där mailet fullt tillräckligt. Jag har fått en boost, kan ta mig i kragen och jobba på med nästa råmanus. Hurra!

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Skrivandet är i grund och botten min hobby. Det är något jag ägnar mig åt eftersom jag gillar det så mycket. Har svårt att låta bli, helt enkelt. Om jag inte hade tyckt om det hade jag inte lagt en st

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan. Vi pr